uitstel

Van uitstel komt…?

Van uitstel komt afstel?

Dat is het gezegde hè? Van uitstel komt afstel. Dat betekent dat je iets niet gaat doen als je het niet meteen nu doet. Als ik kijk naar de dingen die ik uitstel, dan komt afstel nooit. Er ligt al weken iets op de overloop dat naar de vliering moet. (Een vliering is een zolder zonder vaste trap. Wij hebben een luik met zo’n uitschuifbare ladder en ik vind het altijd een beetje gedoe om dingen van beneden naar boven te verplaatsten of andersom.) Elke keer dat ik daar langs kom registreert mijn brein dat dat nog een keer opgeruimd moet worden. En elke keer zeg ik bewust of onbewust tegen mezelf dat ik dat echt nog wel ga doen. Een ander keer. Ik ga dat ook echt wel een keer doen, want op een gegeven moment wil ik dat de overloop gewoon weer léég is en dan ben ik weer opgelucht dat ik het gedaan heb.

Ondertussen kost dat energie. Het registeren dat dat ding of die spullen daar liggen, de soort van vage afspraak die ik met mezelf heb gemaakt (nog even daargelaten wie ‘ik’ en ‘mezelf’ dan zijn…) en de lichte irritatie. Elke dag een beetje meer.

Het schrijven van dit stukje was ik ook al een beetje aan het uitstellen. Dat was op zich goed, want soms wil een stukje, een tekst, eerst nog even ergens in mijn systeem sudderen, voordat het er gemakkelijk uit rolt. Dat kost ook wel energie maar minder dan het niet opruimen van die spullen of dat ding daar.

Bij ondernemen komen ook dingen kijken waar je misschien niet op te wachten zit. Een blog schrijven. Een website vormgeven. Een stukje schrijven voor social media of voor je inspiratiemail (nieuwsbrief is oud 😉 ). Je kunt jezelf vertellen dat je geen inspiratie hebt en ondertussen wordt er van binnen wel ergens gemopperd, gezeurd of gepiept dat het nog steeds niet gebeurd is. Reken maar dat dat energie kost.

Kijk maar eens waar jij tegenaan loopt. Wat stel je uit? Schuif je steeds maar voor je uit waardoor het steeds zwaarder gaat voelen?

Ik heb me voorgenomen om elke dag iets moeilijks te doen. Iets moeilijks is iets waar ik tegenop zie omdat het echt moeilijk is, of omdat ik er geen zin in heb, of omdat het voelt als veel werk en gedoe. Sleutelen aan mijn website, een stukje schrijven voor een actie, klanten benaderen.
En elke keer als ik zoiets heb gedaan geef ik mezelf een schouderklopje en voel ik me opgelucht.

Dus??? Waar ga jij mee aan de slag?

PS Ondertussen heb ik de spullen op hun plek gezet, yeah!

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll naar boven
Stel hier je vraag