doelgroep2

Vind je doelgroep

Heb je je doelgroep helder?

Hoe onderscheid je jezelf als coach? Of als yogadocent? Masseur?
Doordat jij JIJ bent! Er is er maar ééntje van jou.
Voor het gemak ga ik verder met het woord coach/coaches.
Heel veel beginnende coaches willen iedereen helpen. Dat klinkt heel fijn, maar het maakt jou onduidelijk. Het is allereerst voor jezelf belangrijk met wie jij graag werkt. Als mensen om wat voor reden niet bij jou passen, loop je leeg. Ik heb dat zelf ervaren. Ik gaf destijds cranio-sacraal therapie en ik wilde vooral ontspanning bieden. Er kwam iemand met een waslijst aan specialisten die ze had bezocht. Het had allemaal niet geholpen en ik kreeg het gevoel dat ik haar laatste redding was. Daar kon ik toen niet mee uit de voeten. Ik raakte er zelf gespannen van en dat is zó niet handig als je ontspannende sessies geeft. Voor mij had het beter gewerkt als mijn klanten echt voor de ontspanning kwamen en zich in de tussentijd bewust werden van wat er in hun lichaam gebeurde. Het was beter geweest als ik dat ook duidelijk had gemaakt naar buiten toe. Maar dat wist ik nog niet. Ik liep leeg en ik ging twijfelen aan mijn wens om een eigen praktijk te hebben.

Ga dus bij jezelf na met wie jij graag zou willen werken. Is het misschien iemand die op jou lijkt? Met dezelfde worstelingen en dezelfde uitdagingen? Heeft zij of hij bepaalde dingen meegemaakt die lijken op wat er in jouw verleden is geweest? Heeft jou ideale klant, zo mag je die nu gaan noemen, vergelijkbare verlangens en behoeftes als jij? Dan weet jij waarschijnlijk ook wat haar of hem gaat helpen! En hoe je kunt helpen.
Draai het maar eens om. Als jij een burn-out hebt, ben je dan beter af bij een burn-outcoach die zich hierin gespecialiseerd heeft of bij een psycholoog die overal veel van weet, maar niet zo gespecialiseerd is op dat ene onderwerp?
Als je langdurige rugklachten hebt, ga je dan liever naar iemand die heeft uitgevonden wat hem of haar zèlf heeft geholpen bij rugklachten? Of ga je naar de dichtstbijzijnde fysio?
Ik vermoed dat je het liefst iemand bezoekt die gespecialiseerd is in jouw klacht.

Als de ideale klant op jou lijkt? Wat is dan haar of zijn probleem? En naar welke oplossing verlangt zij of hij?
Mijn ideale klant worstelt met het opzetten van haar eigen bewustwordingspraktijk. Ik heb daar wel 20 jaar op en af mee geworsteld. (Niet dat ik er continu mee bezig was hoor, maar de wens was er echt al heel lang.) Ze heeft moeite met het bepalen van haar aanbod, van haar doelgroep, van haar tarief. Moeite met zichtbaar worden, moeite met zichzelf te laten zien. Is niet zo gesteld op het woord ‘marketing’. Onder deze problemen zitten overtuigingen en blokkades waardoor ze niet van de grond komt. En ik weet zo ongeveer alles van overtuigingen en blokkades.

Voordat ik dit ontdekt had, was ik ook een iedereen-persoon. Ik wilde gewoon ‘coach’ zijn en mensen helpen met mijn gaven. Ik had een ‘Praktijk voor bewustwording’. De naam dekt de lading wel, maar is ook super vaag. Met mij kon je alle kanten op. Maar waarom mensen dan bij mij moesten zijn? Tja… voor van alles. Schoot niet op.

Ik heb het in een eerdere blog al eens gehad over het schrijven van je verhaal. Daar kun je namelijk heel goed de thema’s uithalen die ook op jouw klant van toepassing zijn. Heb je dat wel eens gedaan? Ken je je eigen thema’s? In hoeverre heb je die doorwerkt?
Je ideale klant ben je dus gewoon zelf! Maar dan jouw ‘zelf’ van een paar jaar geleden. Je loopt een of twee stapjes voor op haar of hem. Met de expertise die jij hebt, met alles wat jij hebt geleerd en in huis hebt kun je je klant geweldig verder helpen.

Dus, schrijf maar eens voor jezelf op:
– is jouw ideale klant een man of een vrouw?
– hoe oud is hij/zij? (tussen de zoveel en zoveel jaar)
– wat zijn haar/zijn pijnpunten? Waar loopt hij/zij tegenaan in het leven?
– is het belangrijk dat jouw ideale klant een relatie heeft? Kinderen? Het kan zijn dat dat bij jouw aanbod van belang is.
– wat wil jouw klant graag bereiken? Wat is haar/zijn verlangen of behoefte?

Let wel: als jij je richt op vrouwen tussen de 20 en 35 jaar, dan wil dat niet betekenen dat de 45-jarige man niet welkom is. Je hoeft niemand uit te sluiten. Maar het is wel veel effectiever als je je in de basis richt tot die vrouw tussen de 25 en 35 jaar met zus-of-zo probleem.

Laat je niet afleiden door allerlei bezwaren zoals: deze doelgroep wil dat niet, of deze doelgroep ga ik nooit bereiken. Wat je ook maar bedenken kunt. Ga op je gevoel af.

Heb je naar aanleiding van deze blog behoefte om hier meer mee te doen? Boek dan eens een sessie bij mij. Wil je er echt helemaal met je praktijk aan de slag? Dan is het traject Sta Stevig in je Praktijk iets voor jou. Dat gaat je namelijk heel veel opleveren!

Reactie achterlaten? Dat kan hieronder!


0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll naar boven
Stel hier je vraag